Het aantal Salmonella infecties bij de mens loopt langzaamaan steeds verder terug. Twee derde van de bekende Salmonellabesmettingen wordt veroorzaakt door twee varianten van de bacterie: Salmonella Enteritidis en Salmonella Typhimurium. Bij ongeveer 30% van de besmettingen worden eieren aangegeven als mogelijke bron van besmetting. Hoewel het aantal gevallen met Salmonella de afgelopen jaren gedaald is, is het wel nog steeds belangrijk om maatregelen te nemen om een besmetting te voorkomen.
Een besmetting met de bacterie Salmonella hoeft in principe niet not grote problemen te leiden. Een ei dat besmet is met de bacterie kan alleen problemen veroorzaken als het niet wordt verhit. Dit komt doordat Salmonella bacteriën een normale bereiding van een ei (bakken of koken) niet overleven. Wordt het ei onvoldoende verhit of is een rauw ei dat besmet is in aanraking gekomen met keukenapparatuur, dan kan het een probleem veroorzaken. Het is om deze reden dan ook erg belangrijk dat er hygiënisch te werk wordt gegaan, wanneer er met eieren gewerkt wordt.
Een gezond persoon hoeft helemaal niet ziek te worden wanneer deze besmet raakt met Salmonella. Veelvoorkomende klachten zijn diarree, darmkrampen, misselijkheid en koorts. Het kan ook zo zijn dat er slechts sprake is van lichte diarree, zonder enige andere klachten. Doorgaans verdwijnt deze ziekte weer na één tot maximaal vier dagen. Er zijn uiteraard wel risicogroepen, waarvoor besmetting met de bacterie wel als gevaarlijk kan worden gezien. Deze risicogroepen zijn ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en personen waarvan het afweersysteem zeer verzwakt is.
Een besmetting met Salmonella komt in zeer geringe mate voor. Uit onderzoeken van de Keuringsdienst van Waren en de bevindingen van de pluimveesector wordt geconcludeerd dat slechts maximaal 0,3% van de eieren besmet is. Dit is lager dan wat er doorgaans door de consumenten verwacht wordt.
Ingrediënten 5 eieren ...
Lees artikel Koken met de Airfryer doe je zoDe airfryer heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen als een veelzijdig keukenapparaat dat ge...
Lees artikel Biologische eieren bij de boer kopenIn een tijd waarin we steeds bewuster worden van wat we eten, is de vraag naar bi...
Lees artikel