Alle eieren die in de Europese Unie in de winkel worden verkocht hebben een stempel met een eier code. Dit worden ook wel IKB eieren genoemd. Daarvan is af te lezen wat voor type ei het is en waar het vandaan komt. Een voorbeeld van zo'n stempel is: 0 NL 45746 01. Het eerste cijfer zegt hoe de leghen gehuisvest is:
0 = biologisch
1 = vrije uitloop
2 = scharrel
3 = kooi
De daarop volgende twee letters duiden op het land van herkomst, bijv. Nederland (NL) of België (BE). De cijfers daarachter geven aan op welke boerderij en stal het ei is gelegd. Ook de meeste eieren die niet per doosje maar los worden verkocht, worden met deze code bestempeld.
Het Controlebureau voor Pluimvee, Eieren en Eiproducten (afkorting: CPE) controleert of eieren daadwerkelijk scharrel-, vrije uitloop- of kooieieren zijn. Ook controleert het CPE onder meer de kwaliteit en het gewicht van een ei en de opschriften op de verpakking. Indien je een vermoeden hebt dat de eieren die je gekocht hebt niet aan de wettelijke vereisten voldoen, kun je dit melden bij het CPE. Er wordt vervolgens onderzocht of er werkelijk sprake is van een overtreding. Want wat op de verpakking staat vermeld, dient er uiteraard ook daadwerkelijk in zitten. Een ander controlebureau, genaamd Skal, controleert of biologische eieren ook daadwerkelijk volgens die normen zijn geproduceerd.
De letters IKB staan voor Integrale Keten Beheersing. De meeste Nederlandse eieren zijn volgens de kwaliteitseisen van IKB geproduceerd. Deze eisen gaan zelfs een stap verder dan wettelijk is voorgeschreven en hebben onder meer betrekking op het voer, de hygiëne, de inrichting van de stallen en het management op de bedrijven. Eieren die aan al deze eisen voldoen krijgen een IKB-keurmerk. Dit keurmerk is dan ook zichtbaar op de verpakking.
Een IKB-erkende pluimveehouder dient altijd gebruik te maken van leveranciers die ook IKB-erkend zijn. Zo moeten de bedrijven waar de legkippen zijn opgegroeid ook voldoen aan IKB-voorschriften. Die regels gelden ook voor de transportbedrijven, reinigingsbedrijven en andere dienstverleners. Eén van de belangrijkste aspecten van het IKB-keurmerk is de traceerbaarheid. Elk onderdeel van de IKB-productieketen houdt een administratie bij. Die administraties worden weer streng gecontroleerd door een onafhankelijke instantie. Met deze systematiek kan men bij mogelijke problemen snel achterhalen waar de oorzaak te vinden is. Van elke eierdoos is bekend van welke pluimveehouder de eieren komen en wat het pakstation is. Zo is de kwaliteitscontrole geregeld van boer tot winkelvloer. Mayonaise of andere vergelijkbare producten waar eieren in worden gebruikt hebben nog wel eens eieren die niet gecontroleerd worden. Ook bij eiwitpoeder kan dit gecontroleerd worden, zodat je alleen eieren gebruikt die aan de strenge kwaliteitseisen voldoen.
Terug naar overzicht